Schoonmaken is een vak dat vraagt om waardering

Schoonmaken is een vak. Sommige mensen denken dan: “Hoezo? Thuis maak ik toch ook schoon?” Daar zit wel een kern van waarheid in, maar schoonmaken op een kantoor is toch wel andere koek. Een vak apart.

Onze schoonmakers krijgen voordat zij aan de slag gaan bij een pand een basiscursus. Zo leren zij over de basiswerkzaamheden: stofzuigen, moppen en het juiste gebruik van microvezel en andere materialen, zoals de verschillende schoonmaakmiddelen. Maar nog veel belangrijker: zij leren hoe ze hun lichaam op de juiste manier moeten gebruiken bij het schoonmaken.

Rug recht met stofzuigen, op één knie rusten als je onder bureaus moet zijn, je been als hefboom gebruiken, enzovoort. Op deze manier wordt het lichaam niet te veel belast. 8 uur per dag schoonmaken kan namelijk een behoorlijke aanslag zijn. Thuis stofzuigen mensen hooguit een half uur. Daarna wordt de eerste kop koffie alweer ingeschonken.

Onze schoonmakers zijn de hele dag aan de slag. Op het moment van schrijven is het buiten 28 graden. Niet alle bedrijven waar wij schoonmaken hebben airco. Kortom: schoonmaken vereist kunde, kennis en inzet. Wij vinden dat daar best wat waardering tegenover mag staan! Als je Jacqueline, Frans of Abdel bezig ziet: bied ze even een glas water aan, daar knappen ze van op.

Snelheidslimiet

Zij moeten bovendien een veel groter oppervlakte schoonmaken dan in de meeste huizen, tenzij je in een kasteel woont. Thuis maak je ongeveer 75 m2 per uur schoon, en dan moet je heel hard je best doen. Voor onze schoonmakers rekenen we ongeveer 250 m2 per uur. Dat is dus al drie keer zo snel.

Sommige concurrenten schrijven zich voor een opdracht in met de belofte van 1000 m2 per uur, maar daar gaan wij niet in mee. Ook het schoonmaakvak heeft te maken een maximale snelheid. Onze werknemers krijgen de tijd om hun werkzaamheden binnen een normaal tijdsbestek uit te voeren. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat het ook goed en grondig gebeurt. Schoonmaken is een vak, geen race.

Dus als je Jacqueline, Frans of Abdel bezig ziet, geef ze dan ook gelijk een duimpje omhoog bij dat glaasje water. Alvast bedankt namens een trotse werkgever.

%s