Scroll Top

Hygiëne ‘na’ corona

Zijn we er nu echt bijna van af? Of komt het in de herfst toch weer een opleving van het coronavirus in ons land? Niemand die met zekerheid kan zeggen. Wat ik wel weet is dat mensen heel snel weer terugvallen in hun oude gewoonten.

Eerst terug naar maart 2020. De wereld stond stil? Even zaten we allemaal in hetzelfde schuitje, maar het was ook iedereen voor zichzelf. Er kwam een run op handgels en desinfectiemiddelen, wegwerphandschoenen werd het nieuwe goud. Om onze schoonmakers hierin te kunnen blijven voorzien, werd een kostenpost van 100% op de normale prijs doorgevoerd. Er werd echter maar mondjesmaat geleverd, terwijl onze schoonmakers te allen tijde met handschoenen werken. Het was een gekkenhuis.

We moesten ook ineens in discussie met 17.000.000 experts op het gebied van desinfecteren. Ik heb dagelijks moeten strijden om de juiste werking van desinfectie uit te leggen. Vaak kreeg ik de vraag of we even met een desinfectiespray door het pand konden gaan. Als ik dan aangaf dat er eerst schoongemaakt moet worden voor je kunt desinfecteren, kon ik de vraagtekens boven hun hoofd bijna zien. Maar toch, het coronavirus laat zich met de juiste maatregelen en schoonmaakwerkzaamheden goed bestrijden. Het blijft echter een vak.

Nu het coronavirus ons leven steeds minder beheerst, gaan we langzaamaan terug naar het ‘oude’ normaal. Een groot aantal mensen zijn twee keer gevaccineerd, veel kantoren zijn weer volledig bezet en handgelpalen verdwijnen uit de entree. Het is opmerkelijk om te zien hoe ons ‘nieuwe’ gedrag weer zo snel verdwijnt. Waarom is het zo moeilijk om die gewoonten erin te houden? Goede hygiëne is ook belangrijk voor preventie van andere besmettelijke ziekten, zoals de gewone griep en het norovirus. Daarnaast is het ook gewoon prettig om je handen lekker fris te hebben en houden. Want laten we wel wezen, wat pakken we toch veel vast op een dag.

Bedankt voor het lezen en vergeet niet je handen te wassen met water en zeep!

Een opmerking achterlaten