Scroll Top

De jaarlijkse indexering staat weer voor de deur

Elke ondernemer heeft last van dit dilemma. Lonen stijgen, de prijzen van middelen en materialen gaan omhoog, huisvesting wordt duurder, de energieprijzen schieten door het dak en dan hebben we het nog niet eens gehad over de olieprijzen. Het zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij het indexeren.

Indexeer je te laag, dan snijd je jezelf in de vingers. Indexeer je te hoog, dan krijg je boze opdrachtgevers aan de lijn. Of erger nog: klanten die toch even een deurtje verder gaan kijken.

De indexering voor 2022

Ieder jaar loop ik weer een week met een knoop in mijn maag door dit dilemma. En nu staat de indexering voor 2022 weer voor de deur. Dat terwijl de Cao-onderhandelingen nog in volle gang zijn. Dus wat komt er op ons bordje? Als wij in december pas een aankondiging doen, dan zijn we te laat. Doen we het nu al, dan is het gebaseerd op nattevingerwerk. En daar doen wij als schoonmakers niet aan!

Mijn schoonmakers mogen van mij na twee jaar in coronabrandhaarden werken met tien procent verhoogd worden, maar hoe leg ik dat uit aan mijn opdrachtgevers? “Schoonmaken kan toch iedereen”, is de gevleugelde kreet. Dat is dus onzin! Zie mijn vorige blog waarin ik uitleg dat schoonmaken een vak is.

Goed schoonmaken vraagt om investeringen

Maar als schoonmaakbedrijf heb je toch alleen een doekje nodig, en een flesje sop? Nou, ik heb gisteren een order geplaatst voor een industriële wasmachine. 15.000 euro, en dan zijn we er nog niet. Daar komt ook nog een nieuwe boiler bij van 2.000 euro, en het verleggen van de waterpunten voor nog eens 2.000 euro. Dan zit je al op een investering van een kleine 20.000 euro.

En waarvoor? Zodat wij dagelijks alle microvezeldoeken, moppen en andere aanverwante schoonmaakmiddelen op 95 graden kunnen wassen. Deze investering is een heel klein radartje binnen de hele schoonmaakoperatie. Er zit een hele organisatie achter en dat moet ook allemaal betaald worden.

Graag ontvang ik tips van mede-ondernemers. Hoe gaan jullie om met de jaarlijkse indexering?

Bedankt voor het lezen weer en tot de volgende blog!

Een opmerking achterlaten