Scroll Top

Datagestuurde schoonmaak

Vandaag werd ik getriggerd door deze vraag: ‘Kan datagestuurde schoonmaak helpen bij de terugkeer naar kantoor?’ Het gaat dan om het meten van dingen als temperatuur of het CO2-gehalte via sensoren in een kantoor, klaslokaal of andere ruimte. Het is vervolgens de kunst om deze metingen te vertalen naar een passend, vaak flexibel schoonmaakschema.

Ook zijn er sensoren die nog meer data kunnen registreren, zoals beweging of het aantal gebruikers.  Door deze data te combineren kan er een zo zuiver mogelijk inzicht worden verkregen in wanneer welke plek schoongemaakt moet worden.

YES! Eindelijk innovatie in de schoonmaakbranche! Hoewel… Verder in het stuk wordt mijn enthousiasme weer de kop ingedrukt. Vaak tellen sensoren alleen maar. Dan weet de sensor wel of er iemand binnen is geweest, maar niet hoe lang en of de ruimte echt is gebruikt/vervuild. De persoon die binnenkwam moest bijvoorbeeld alleen een dossier pakken.

Heel erg leuk bedacht, maar wie gaat het plaatsen van de sensoren betalen? Wie gaat de data-analyse onderhouden? Welke ouder wil dat zijn/haar kind wordt geregistreerd voor de schoonmaak van een klaslokaal?

Elke medewerker binnen de schoonmaakbranche heeft zijn/haar eigen sensoren. Deze noemen wij bij Ruud Zander schoonmaakbedrijf ook wel ogen en oren.

Bedankt voor het lezen en vergeet niet je handen te wassen met water en zeep.

Een opmerking achterlaten