Scroll Top

Bijna 2000 nieuwe schoonmaakbedrijven opgericht in 2021

Hier las ik dat van de genoemde 2000 bedrijven 90% zzp’er was, maar hoeveel eenmanszaken zullen hiervan nog bestaan? Een jaar eerder waren er namelijk alweer 1100 gestopt.

Wat ik mij bij dit soort getallen altijd afvraag: “Waar halen deze ‘bedrijven’ hun opdrachtgevers vandaan?” Want wie mijn blogs een beetje volgt, weet hoe ik in mijn vorige blog heb beschreven hoe wij aan onze opdrachtgevers komen. Hier heeft een zzp’er volgens mij helemaal geen tijd voor. Ook zijn deze ‘bedrijven’ best kwetsbaar; bij ziekte is er geen schoonmaak en tijdens een vakantie is er ook geen schoonmaak. Welke opdrachtgever zit hier nu op te wachten?

Ruud Zander Schoonmaakbedrijf telt 125 fulltime schoonmakers. Hiervan is er gemiddeld 4% ziek en 4% met verlof, dat komt neer op ongeveer tien schoonmakers. Om deze schoonmakers op te vangen hebben wij tien fulltime schoonmakers die in de flexibele schil werken (dat is een vaste ploeg medewerkers die alle panden kennen). Maar hoe gaat dat dan als iemand er alleen voor staat? Gaat diegene soms nooit met verlof? Of wordt hij of zij nooit ziek?

Wat mij dan weer niet verbaast is dat er gemiddeld ruim 50% van de eenmansbedrijfjes ook al weer stopt in hetzelfde jaar. Dit kan ook niet anders, want van de tarieven die een zzp’er aanbiedt moet ook alles betaald worden: onder andere belastingen, ziektekosten, verzekeringen, een auto, materialen en schoonmaakmiddelen. Bovendien worden deze kleine zelfstandigen vaak behoorlijk onder druk gezet om hun prijzen onredelijk laag te houden, waardoor de markt behoorlijk verziekt wordt.

Kortom, werken voor een werkgever is dus zo slecht nog niet; op tijd beginnen, pauzes nemen, op tijd naar huis en dan klaar zijn. En wij zijn op onze beurt zó blij met onze 125 topschoonmakers, van wie vele al meer dan 20 jaar bij ons in dienst zijn!

Bedankt voor het lezen namens een trotse werkgever!

Een opmerking achterlaten